Junior Príma Díj 2018 – Dr. Kreizinger Zsuzsa

Nagy örömünkre a 2018. évi Junior Príma díjazottak között köszönthetjük kollégánkat, Dr. Kreizinger Zsuzsát, aki a díjával kapcsolatos megkeresésre a következő információkat osztotta meg velünk.

A Demján Sándor által, a Vállalkozók Országos Szövetségének támogatásával 2003-ban alapított Prima Primissima Díj célja a magyar értelmiség szellemi eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet, kultúra és sport fejlesztésének erősítése egy olyan, hatalomtól és politikától független kitüntető cím adományozásával, amelynek megkérdőjelezhetetlen értéke van a közvélemény szemében. Állatorvosaink közül 2006-ban Kemény Dénes Magyar Sport kategóriában Prima Primissima, 2017-ben pedig Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás a Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában kapott Prima Díjat.
A Prima Primissima Díj sikere a vállalkozói szféra figyelmét is felhívta az elismerés fontosságára: a vállalkozók legjava hamar felismerte a díj értékeit, így 2005-től a Prima Primissima területi Prima díjakkal egészült ki. Megyei Prima Díjjal 2013-ban Dr. Kocs Mihályt tüntették ki a Magyar Tudomány kategóriában.
A Prima Primissima életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló díjjal kívánják jutalmazni a fiatal korosztály köréből azokat, akik a jók között is a legjobbak. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminchárom év alatti fiatalok ekkortól érdemelhetik ki a minden évben odaítélt Junior Prima Díjat. Magyar Tudomány kategóriában 2013-ban Dr. Gyuranecz Miklós kapott Junior Prima Díjat, idén pedig munkatársa, Dr. Kreizinger Zsuzsa is elnyerte ezt az elismerést.

Dr. Kreizinger Zsuzsa 2011 szeptemberében csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont, Állatorvos-tudományi Intézetének Légzőszervi Bakteriológia munkacsoportjához, majd 2012-ben a Dr. Gyuranecz Miklós vezetésével indult Zoonótikus Bakteriológia és Mycoplasmatológia Lendület témacsoport tagja lett. A Doktori Iskolát 2013-ban kezdte, a doktori címet summa cum laude minősítéssel nyerte el. A doktoranduszi évek alatt elsősorban zoonótikus baktériumokkal dolgozott, értekezése témája, a Francisella tularensis okozta tularemia mellett a brucellosissal, Q-lázzal, chlamydiosissal és lépfenével kapcsolatos vizsgálatokat végzett. Az utóbbi három évben a házi állatok mycoplasmosisával, ezen belül a baromfiállományokban komoly gazdasági károkat okozó Mycoplasma fajokkal, illetve a kórokozókkal szembeni védekezés lehetőségeivel foglalkozott behatóan. Vizsgálataiban a baromfi mycoplasmosisok diagnosztikájával, gyógykezelésével és megelőzésével kapcsolatos alapkutatásokat végez, valamint a gyakorlatban is hasznosítható módszereket fejleszt. Az eddigi munkássága során megjelent 33 tudományos szakcikk közül 14 publikáció első szerzőjeként szerepel, összesített impakt faktorainak száma 68,3. Kutatói teljesítményének elismeréseképpen 2016-ban elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia által adományozott Akadémiai Ifjúsági Díjat, illetve a Magyar Országos Állatorvos Egyesület részéről odaítélt Szent-Iványi Ifjúsági Díjat is.

A kérdésre, hogy mindezen teljesítmény mögött ki áll, szerényen a következőt válaszolta:

„A minden mögött leginkább a szerencse áll, hogy olyan kollégák között dolgozhattam-vizsgálódhattam már az egyetemi TDK munkám során (Dr. Fok Éva és Dr. Majoros Gábor), és később a kutatóintézetben és a szomszédos épületekben (pl. Dr. Dán Ádám, Dr. Szeredi Levente, Dr. Rónai Zsuzsanna, Dr. Makrai László és természetesen Dr. Gyuranecz Miklós) is, akikre felnézhettem és akiktől sokat tanulhattam. Emellett a hosszabb-rövidebb tanulmányutakon is csupa pozitív tapasztalatom volt a külföldi kollégákkal is, olyan közegben mozoghattam, ahol mindenki szereti amit csinál,és próbál megoldást találni a problémákra és emellett mindig újabb megoldásra váró ötletekkel állnak elő. Ezeknek a munkatársaknak az önzetlen segítőkészsége és lelkesedése ösztönzőleg hatott rám,és azért is szerencsés vagyok, mert olyannal foglalkozhatok, amit szeretek. Így könnyű kitartónak lenni és jó eredményeket elérni:) Így hát az ember,aki minden mögött áll,leginkább hálás azoknak,akik segítségével idáig eljuthatott.”

Nagy örömmel gratulálunk az elismerésedhez, sok sikert és jó egészséget kívánunk a kutatói pályafutásodhoz!